sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Huhtihaasteen rippeet ja ihana toukokuu


Toukokuu saapui kuin yllättäen, vappu heti pääsiäisen vanavedessä. Kiirettä on riittänyt niin juhlien kuin muutonkin merkeissä. Vappuna olimme kotona hyvien ystävien kanssa ja söimme paljon hyvää ruokaa; perunasalaattia, sardelli-sipulipiirakkaa, sitruunamarenkipiirakkaa, simaa ja kuohuviiniä. Unohtamatta asiaan kuuluvaa musiikkia ja Creationary-peliä, joka toimii kuin Pictionary mutta siinä ei piirretä vaan rakennetaan legoilla.

Tänään, 1.5., minä asun väestötietorekisterinkin mukaan virallisesti Espoossa. Viime viikolla tuli jo nimi postiluukkuun. Edelleen on vähän haikeaa luopua Töölöstä vaikkei minulla ole enää edes avaimia. Toisaalta olen todella onnellinen.

Melkein ehdin toteuttaa huhtihaasteen huhtikuun aikana. Nyt se jäi toukokuun ensimmäiseen. Tässä siis loppurysäys:

21 -  lempikirjani lapsuudesta
Parasta pienenä oli ehdottomasti se, kun äitini kertoi minulle ja veljelleni itsekeksittyjä satuja, joihin sekä minä että pikkuveljeni saimme päättää yhden hahmon. Lempikirja sen sijaan.. Maininnan ansaitsee ainakin Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu; sieltä äitini lauloi minulle pienenä mm. Tiitiäisen kehtolaulua, joka on kulkenut mukani tähänkin asti. 

Valitsen tähän kuiten Mauri Kunnaksen ihanat kirjat. Minun ehdottomat suosikkini olivat Suuri avaruuskirja, Vampyyrivaarin tarinoita ja Apua, merirosvoja! Näitä luen edelleenkin mielelläni. Upeat kuvitukset, hauskat tarinat ja ihanat hahmot. 

22 - suosikki omasta kirjahyllystäni

Tämä se vasta onkin vaikea, rakkaita kirjoja kun on niin paljon. Mainittakoon tähän nyt kaikki rakkaat eri paikoista kerätyt Jonathan Carrollini jotka olen maininnut jo useaan kertaan, Risto Rasan Tuhat purjetta-runokokoelma ja kauniisti sidottu Kiinalaisia satuja.

Kaikki tällä hetkellä hyllyssä olevat kirjat, siis ne jotka eivät joutuneet varastoon tilanpuutteen vuoksi, ovat rakkaita tai lukemattomia. Lukemattomat jäävät odottamaan, tuleeko niistä rakastettuja vai viedäänkö ne varastoon tai kenties eteenpäin.

23 - kirja, jonka olet halunnut lukea pitkään muttet vielä ole

Niin. Näitäkin on monta. Ensimmäisenä nousee mieleen John Irvingin Kaikki isäni hotellit, jonka olen kyllä nähnyt lavalla mutten ole vielä lukenut. Minulla on myös lista klassikoita jotka odottavat vuoroaan, kuten Humiseva harju, Rouva Bovary ja Kuin surmaisi satakielen. Unohtamatta Cecilia Samartinin Nora & Aliciaa, lukemattomia Carrolleitani, Helen Mosterin Hylkyä ja vaikka kuinka monta muuta. Toisaalta, kuinka ihanaa että on vielä niin monia lukemattomia kirjoja!

24 - kirja, jonka toivoisin useamman ihmisen lukeneen

Jonathan Carrollin Valkoiset omenat. Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa. Hugh Laurien The Gun Seller. F.X.Toolen Miljoonan taalan tyttö. Suurimman osan olen näistä jo maininnut jossain yhteydessä joten kirjat puhukoot itse puolestaan.

25 - hahmo, johon samaistut eniten

Carrollin Naurujen maan suloinen, itsepäinen ja erikoinen Saxony. Ihana Ronja, ryövärintytär. Harry Potterin Hermione (tämä erityisesti teini-ikäisenä mutta edelleenkin). Ja tietysti melkein kaikkiin ihaniin, vahvoihin, rakkauteen uskoviin naishahmoihin haluaa samaistua ja usein samaistuukin. Ollapa yhtä rohkea sydämeltään ja mieleltään.

26 - kirja, joka muutti mieltäsi jostain asiasta

Minun on ehkä pakko laittaa tähän hieman punastellen Stephenie Meyerin Twilight-sarja. Tartuin kirjoihin varsin vastahakoisesti muutaman suosittelun pohjalta ja, niin, jäin koukkuun. Ahmin kaikki neljä kirjaa melko nopeaan tahtiin. Vaikka etenkin ensimmäiset kirjat olivat melko köykäisesti kirjoitettuja, ymmärsin miksi ne koukuttivat niin monen ihmisen. Myöhemmissä kirjoissa Meyerin kirjoitustyyli oli jo kehittynyt ja juonikin pysyi hyvin kasassa. En kuitenkaan laske itseäni Twilight-faniksi ja leffoista olen nähnyt vain yhden, sen ensimmäisen. En juuri perustanut.

Mutta Meyer on varteenotettava kirjailija. Twilight-saagan jälkeen luin hänen kirjansa The Host (suom. Vieras) ja se sitten oli ihan oikeasti hyvä sci-fi-vaikutteinen kirja. Että niin. Ennakko-epäodotuksista huolimatta osaan nyt arvostaa Meyeriä, ja alan jo myöntää suhteellisen häpeilemättä että luin Twilightit loppujen lopuksi varsin innokkaasti.

27 - yllättävin juonenkäänne tai loppu

Naurujen maa ensimmäistä kertaa. Dekkarien klassikko Kymmenen pientä neekeripoikaa. Ja sitten Joanne Harrisin Herrasmiehiä ja huijareita. Minä aika usein osaan arvata osan tai suurimman osan loppuratkaisua. Tässä minua kuitenkin viilattiin silmään taidokkaasti. H&H ei ole suosikkini Harrisilta, mutta yllättää se osasi!

28 - kauneimmat kirjannimet

Samasta aiheesta keskusteltiin jokin aika sitten Hannan Kirjainten virrassa-blogissa. Minun mielestäni kauneimmat kirjan nimet saavat ajattelemaan, tarjoavat syöttejä tai tuntuvat muuten vain hyvältä suussa. Minä esimerkiksi pidän ruokiin liittyvistä kirjojen nimistä kuten Keltaisten sitruunoiden ravintola, Punaisen höyhenen keittiö ja Appelsiinin tuoksu. Toisaalta esimerkiksi taas esille nostamani Jonathan Carroll osaa nimetä kirjansa niin, että se avautuu yleensä vasta lukiessa kuten tapauksissa White Apples, The Glass Soup ja The Marriage of Sticks. Mielestäni kauniita kirjannimiä ovat myös Majakka (Virginia Woolf), Kaikki mitä rakastin (Hustvedt), Jalokivisilmäinen tonnikala (Manuel Vicent, en ole vielä lukenut mutta odotan kiinnostuksella) sekä Terve, ja kiitos kaloista (Douglas Adams).

29 - kirja josta pidit, mutta muut eivät

No apua. Taisin jo jossain edellisessäkin kohdassa jupista siitä että aina on joku joka pitää ja joku joka ei. Pää lyö nyt suhteellisen tyhjää, mutta mainittakoon kuitenkin Virpi Hämeen-Anttilan Toisen taivaan alla. Luin sen parin ystäväni kanssa lukupiirikirjana ja taisin olla suurinpiirtein ainut joka kirjasta piti. Eihän se ollut mitenkään erikoinen tai maailmaamullistava, mutta kyllä se minusta oli ihan hyvä. Leppoisa, ei juuri vaatinut lukijalta mitään. Viihdytti minua juuri tarpeeksi, että luin sen loppuun asti ihan tyytyväisenä. (tosin minulle se myös oli ensimmäinen H-A joten eipä minulla ollut juuri mitään odotuksiakaan, osa piti sitä huonona suorituksena H-A:lta)

30 - kaikkien aikojen suosikkikirjasi

Niin. Onhan näitä jo lueteltu. Luetellaan uudestaan vaikkapa tämän hetken top10, ei missään varsinaisessa järjestyksessä ja vain 1 teos/kirjailija:

Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo
Jonathan Carroll: Sleeping in Flame
Erlend Loe: L
Jonathan Bach: Lokki Joonatan
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut
Anna Gavalda: Kunpa joku odottaisi minua jossakin
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
Will Ferguson: OnniTM
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
J.K.Rowling: Harry Potterit (jos suosikki on pakko valita niin Azkabanin vanki)

Ja siinäpä se, huhtikuu. Onneksi oli tämä, minä olen ehtinyt lukea niin vähän. Teatterissa olen kuitenkin käynyt paljon, ja monet liput vielä odottavat jääkaapin ovessa. 
Tentit puskevat nyt päälle seuraavat kaksi viikkoa, mutta eiköhän siellä välissä ehdi avata muitakin kirjoja kuin lintuihin ja hyönteisiin tai jäkäliin liittyviä. Esimerkiksi nyt minulla on kesken aivan hurmaava The Wisdom of Donkeys ja iltaisin minulle luetaan jännittävää Chuck Palahniukin Eloonjäänyttä.

Tässä vielä kuva meidän vappubrunssistamme, joka nautittiin terassilla. Servetteinä Katjalta saatuja ihanuuksia. Hieno Barbapapa-palloni valitettavasti unohtui kuvasta. Mikäli sää sallii, ajamme tänään vielä merenrantaan ja viskaamme talviturkit pois. Näin viime torstaina västäräkin, kesä siis on jo täällä!


2 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja kaunis kattaus! Joudun nyt säästämään aikaa ja jättämään pidemmät kommentoinnit, mutta sanon vain, että olet ihana. <3 :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...