perjantai 5. elokuuta 2011

Haug, Sand & Sjaastad: Ihmisen fysiologia

Koska viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet enemmän tai vähemmän tämän kirjan parissa, ja koska sivupalkin äänestyksessä toivottiin tietokirjoja, niin tässäpä teille herrojen Egil Haug, Olav Sand ja Øystein V. Staadin kynäilemä Ihmisen fysiologia (Wsoy, 2007; Menneskets fysiologi). Uusin painos kirjasta on otettu 2009, mutta alunperin opus on vuodelta 1995.

Yksinkertaistettuna Ihmisen fysiologia on opus juuri siitä mistä nimikin kertoo. Teoksessa siis selostetaan 510 sivun verran miten ihmeessä ihmiselimistö toimii. Anatomiaan perehdytäään ainoastaan sen verran kuin on fysiologian kannalta tarpeellista, joten norjalaiset kollegat ovat kynäilleet kirjan kaveriksi opuksen nimeltä Anatomian atlas. Tutustuminen fysiologiaan aloitetaan kertauksella kemian ja fysiikan perusteisiin sekä solun rakenteeseen ja toimintaan. Myönnän, että korkeintaan silmäilin nämä luvut läpi sillä oletan että kemian ja fysiikan perusteet ovat minulla tarpeeksi hallussa ja Golgin laitteeseen ja kavereihin tuli keväällä tutustuttua sen verran läheisesti että niidenkin pitäisi olla tuoreessa muistissa.

Seuraavat yksitoista lukua käsittelevätkin sitten oikeasti sitä fysiologiaa. Aiheet on jaettu toiminnallisiin yksiköihin, eli tutustutaan kokonaisuuksina mm. umpieritysjärjestelmän, hermoston ja veren ja immuunijärjestelmän fysiologiaan. Perusasetuksilta tämä on erittäin hyvä ajatus, sillä se selkeyttää kirjaa huomattavasti tiettyyn pisteeseen asti. Tällainen eteneminen kuitenkin aiheuttaa sitä, että tekstissä viitataan jatkuvasti sekä eteen- että taaksepäin ja minua ainakin häiritsevät tekstissä jatkuvasti vilisevät sivunumerot.

Pääosin teksti on ymmärrettävää ja idea tulee kyllä kaikesta esiin. Noottia annan kuitenkin juuri noista juuri mainitsemistani viittauksista, sekä ajoittaisesta asioiden toistamisesta toistamisesta joka ainakin minua vain sekoitti. Siinä meni sitten sekaisin että oliko se nyt de- vai repolarisaatio ja mikä kanava aukeaa ja miksi ja mikä ihmeen jukstaglomerulaarisolu.

Lisänä tekstissä on kirkkaankeltaisia laatikoita, joissa kerrotaan Kliinisiä esimerkkejä eli toisin sanoen sairauksia jotka liittyvät mikä mihinkin fysiologian osa-alueeseen. Röyhkeästi skippailin nekin suurimmaksi osaksi kyllä läpi, mutta oli siellä puhetta ainakin keuhkopöhöstä ja diabeteksesta. Ei luulosairaille.

Suurimmat kiitokset menevät kuitenkin kirjan kuvittajalle, Kari C. Toverudille ja sille henkilölle (en nyt saa selville että onko se sama) joka on väsännyt kaikki kirjan kaaviot. Selkeillä ylhäältä alas etenevillä laatikkokaavioilla ja selkeillä havainnollistavilla kuvilla on tehty monesta reaktiosta huomattavan paljon ymmärrettävämpi. Nyt toivottavasti aldosteronin vaikutusmekanismit ja kaikki negatiiviset palautevaikutukset ovat tenttiä varten hallussa. (Miinusta annan kuitenkin kirjan kansikuvasta, joka on Robert Marguliesin, ja on minusta aikamoisen luotaantyöntävä, etenkin yhdistettynä kannen yleiseen epämääräisen kellertävään värisävyyn.)

Kokonaisuudessaan Ihmisen fysiologia on ihan näppärä perusteos aiheeseen. Kirja on taitettu suhteellisen selkeästi vaikka kuvien paikkoja olisi välillä voinut miettiä enemmän niin, että tietystä asiasta kertova kuva olisi samalla tai edes seuraavalla sivulla kuin siitä kertova teksti. Kirjatenttikirjana tämä meni ihan kivasti (vaikka onkin kauhea mukana raahattava) mutta jos itse olisin hankkimassa fysiologian perusteosta ainakin tarkistaisin vielä olemassaolevat vaihtoehdot.

Hurjaa muuten, booky.fi-sivustolla missä näitä kirjoja katselin fysiologian perusteista saa pulittaa vähän yli satasen ja anatomiastakin noin 70 euroa. Todella toivon, että minun ei tarvitsisi enää ensi vuonna ostaa kovinkaan montaa oppikirjaa sillä olin autuaasti unohtanut kuinka paljon näistä saakaan pulittaa.

Sen verran vielä että näillä näkymin tentti meni ihan hyvin. Tulokset tulevat toivottavasti ensi viikolla niin ei tarvitse piinailla sen pitempään ja miettiä että saanko minä tiedä biologian opetusharjoittelut tänä syksynä vai en..

Ihanaa viikonloppua kaikille!

8 kommenttia:

  1. Nyt en kyllä sano kiitos kirjavinkistä enkä edes kiittele ihanasta kirjoituksesta! ;) Mutta mielenkiintoista tätä oli lukea, siitä kiittelen. Äänestinkin tuossa kyselyssäsi, että kertoisit oman alasi teoksista, koska ala on kiinnostava ja siitä on kiva saada tällaisia pintaraapaisuja, kun en kuitenkaan aio itse perehtyä enempää esim. tähän kirjaan (kaikkeen ei vain voi). Näin saman kirjan muuten erään hyvin liikunnallisen ihmisen lukemistossa hiljattain, oli kuulemma kiinnostava. Ilmeisesti kirjaa voi siis lukea ilman alan opintojakin, jos on vain tarpeeksi kiinnostunut!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hauskasta kommentista, Jenni! :) Tämä on sen verran perusteos, että kyllä tämän saa luettua ilman opintojakin eli ihan niille syvimmille molekyylitasoille sun muille ei mennä. Kiva, että jaksoit lukea tekstin!

    VastaaPoista
  3. Joko Ihmisen fysiologia ja anatomia / Walter Nienstedt et al. on joutunut romukoppaan?

    Siinä oli niin hienot kalvokuvat alussa, erikseen luustosta, hermostosta, verisuonista ja vaikka mistä. Tyttäret käytti sitä pikkuisina kauhukirjana, se oli pelottava!

    VastaaPoista
  4. Erja, googlailin tuon kirjan ja muistelen että äidilläni on ehkä joskus ollut tuo meillä myös! Ainakaan tähän kurssiin Nienstedtiä ei ollut ympätty, kyseessä oli siis pelkän fysiologian kirjatentti, mutta saattaahan tuo olla vielä jollain muulla kurssilla käytössä. Pistän kyllä nimen ehdottomasti muistiin koska tuo saattaisi olla sellainen opus minkä ehkä joskus haluaisin itselleni. :)

    VastaaPoista
  5. Minulla on taipumusta tietoteloksiin ja on niitä tehtykin ja tehdään vastakin, mutta jo tämän kirjan kansikuva on todellakin...miten ne eivät tajua kannen merkitystä.

    Fysiologian pitäisi nyt kiinnostaa kovasti minua (en kerro vielä miksi), mutta ei kuitenkaan. Sitä liki liippaavat aiheet, kuten terveysvaikutteinen ravinto, historia yms. senkin edestä.

    Sinulla on uusi hyvännäköinen 'seinä'. Hieno tapetti. Rakastan turkoosin ja ruskean liittoa.

    VastaaPoista
  6. Leena, tässä kirjassa on varmaan kannen kanssa päästy helpolla siinä mielessä että opiskelijan on vähän pakko tämä hankkia jos niin määrätään. Huokaus. Minulle tuli tuosta kansiväristä mieleen lähinnä ravun suoli, mikä on ikävä mielleyhtymä..

    Fysiologia on kyllä mielenkiintoista! Kiinnostavaa sitten kuulla että mikäs sinun suhteesi tähän aiheeseen nyt on kun olet noin salaperäinen.

    Ja kiitos, löytyi bloggerin valmiista sivupohjista kun muuttelin blogia vähän syksyisempään henkeen!

    VastaaPoista
  7. Minä luin IFAn (Ihmisen fysiologia ja anatomia) pari vuotta sitten ja listaan sen edelleen parhaaksi lukemakseni kirjaksi ikinä, juurikin sen valtavan tietosisällön vuoksi. Myöhemmin hankin kaveriksi myös Frank Netterin yleisatlaan, ja tarkoitus olisi jossain vaiheessa lueskella IFA uudestaan parempien kuvien kera. Ensimmäisellä kerralla oli paikoitellen vaikeuksia ymmärtää mistä onkaan kyse, koska ne hienot kalvokuvatkaan eivät kertoneet ihan kaikkea.

    VastaaPoista
  8. Jori, mukava kuulla lisää hyvää palautetta tuosta IFAsta! Alan nyt vakuuttua, että sen voisi seuraavien kirjaostosten yhteydessä hankkia itselleen alan perusteokseksi. Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...