sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kari Heusala: Rakkautta ja kihelmöintiä

Huomasin tässä, että minulle on hankalaa lukea kahta fiktiivistä teosta samanaikaisesti. Koska Murakamin 1Q84 on edelleen aivan liian hankala bussikirja, otin hyllystä jo pitkään lukuvuoroaan odotelleen Kari Heusalan seksuaalisuutta käsittelevän teoksen Rakkautta ja kihelmöintiä (Like, 2005).

Heusala kertoo esipuheessaan, kuinka lähti työstämään kirjaansa roskalehdiksikin kutsuttujen (tämä on nyt oma termini) Seiskan ja sen kaltaisten julkaisujen pohjalta. Kirjassa siis esitellään muun muassa seksuaalisesti hyvin aktiivisia tai epäaktiivisia julkisuuden henkilöitä ja esitetäänpä myös keinoja arvioida ihmisen persoonallisuutta hänen sukupuolielimiensä ulkonäön perusteella. Lisäksi kirja sisältää osioita esimerkiksi sukupuolitaudeista, ehkäisystä, kukkaiskielestä ja avioelämästä. Ja on siellä esitelty monia kaavojakin, tässä esimerkkinä kaava jolla voidaan laskea milloin parisuhde hajoaa. Sen avulla pystytään kuulemma määrittämään 94%:n tarkkuudella, hajoaako suhde seuraavan neljän vuoden aikana.

Vaimolle tarkoitettu yhtälö on seuraava: w(t +1) = a + rl * w(t) + ihw[h(t)]. Yhtälössä w tarkoittaa vaimoa ja h aviomiestä. T on aika ja a vaimon mielentila, kun hän ei ole miehensä kanssa. Rl * w(t) merkitsee muuttunutta mielentilaa aviollisen keskustelun aikana. H(t) on aviomiehen pistemäärä 15 minuutin keskustelun jälkeen. Ihw on vaikuttava tekijä. W(t+1) tarkoittaa sitä, miten vaimo reagoi miehen huomautuksiin.


Kiitos tästä, psykologit ja matemaatikot.

Edellisen perusteella odotin hitusen raflaavampaa otetta, jotain samanlaista kuin myös tiedettä popularisoivia opuksia kirjoittava Markus Bennemannin tyyli. Tähän ei aivan päästä, mikä joissain asioissa vähän harmitti, mutta toisaalta osa asioista ovat jo itsessään niin absurdeja että eipä siitä tarvitse enää vitsiä vääntää. Mitä sanotte esimerkiksi siitä, että New Yorkissa on voimassa vanha laki, joka kieltää miestä katsomasta ohikulkevan naisen perään. Mies voi saada tästä 25 dollarin sakot. Mikäli hän jää toistamiseen kiinni naisten katselusta, miehelle voidaan määrätä silmälaput, jotta hän ei enää vilkuile sivulle. Ja tämä esimerkki oli siitä kevyemmästä päästä.

Feromoneista eli näistä "rakkauden tuoksuista" olisin mielelläni lukenut enemmän. Kiinnostavaa olisi ollut esimerkiksi tietää, miten saman sukupuolen kanssa parisuhteessa olevien feromonien havaitseminen ja niihin mieltyminen eroaa eri sukupuolen kanssa parisuhteessa olevista. Minä kirjoitin aiheesta kandidaatintyönkin, tosin en siis ihmisten vaan mulperiperhosten feromonista. Ja tästä myös päästään seikkaan, jossa haluaisin nyt ihan vähän päteä. Heusala nimittäin kirjoittaa, että feromoni - termin mainitsivat ensimmäisen kerran tutkijat Karlson ja Lüscher vuonna 1959. Väittämä on sinänsä ihan oikein, mutta termin määrittelivät samaan aikaan myös tutkijat Karlson ja Butenandt. Ni.

Kirjassa on myös kaksi liitettä. Niistä ensimmäinen on jonkinlainen seksuaalisuuden Guinnessin ennätyskirja, jossa esitellään sekä seksuaalista numerotietoa että esimerkiksi suutelun maailmanennätys (kesto 17 päivää, 10 tuntia ja 30 minuuttia, jonka jälkeen suorituksen osallistujat vietiin sairaalaan eivätkä intohimoiset suutelijat kuulemma nähneet toisiaan enää koskaan). Toisessa liitteessä esitellään alan sanastoa aberrationista zytheromaniaan. Rehellisyyden nimissä tosin tunnustan, että sanaston lukeminen kokonaisuudessaan jäi tällä kertaa väliin.

Kaikkiaan Rakkautta ja kihelmöintiä oli kiinnostava ja monipuolinen lukukokemus. Lukujen välillä oli jonkinlaista laadun epätasaisuutta, mutta jos tekijä itsekin luonnehtii kirjaa monenkirjavaksi voi tältä olla hankala välttyä. Mielenkiintoisin anti itselleni olivat kuitenkin suoraan biologiaan ja kemiaan liittyvät aihepiirit ja harkitsen nyt vakavasti lukevani myös Heusalan tieteellisemmät teokset Naisen seksuaalisuus (Like, 2001) ja Miehen seksuaalisuus (Like, 2003). Hauskinta antia sen sijaan olivat historialliset faktat ja uskomukset.

Suosittelen kevyeen tiedonnälkään luettavaksi, mutta älä ota matkalukemiseksi julkisiin liikennevälineisiin jos kammoat vieressäistujien kummia katseita kun lukemallasi aukeamalla on lihavoituna sanat jökötin ja hekumakeppi (itse tosin luin koko kirjan julkisissa ja en ainakaan huomannut yhtään paheksuvaa tahi kummaksuvaa katsetta).

Kari Heusala: Rakkautta ja kihelmöintiä.
Like, 2004. 270 s.

ps. Kuvassa kihlajaislahjaksi saamamme riitelynuket. Arvatkaa kumpi on kumpi?

2 kommenttia:

  1. Hahhaa, mahtavat nuo riitelynuket. Mie voisin pelkästään haastaa riitaa jo niiden takia, että saisi noilla sohia ja käydä vuoropuhelua. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkös olekin :> Ehkä meidän pitäisi sitten opetella tappelemaan enempi niin pääsisivät käyttöön, esillä ovat kuitenkin koko ajan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...