keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Mikä ihmeen lukuvalmennus ja millaista siellä on?


Joitakin viikkoja sitten äitini vinkkasi minulle jutun Kirjasto-lehdestä, jossa kerrottiin lukuvalmennuksesta. Lukuvalmennus kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että kotona jo huojuvia kirjapinoja uhmaten otin yhteyttä Kallion kirjaston lukuvalmennukseen. Tuumasta toimeen, pian löysin itseni suunnittelemasta lukuvalmentaja Maria Kotilan kanssa minulle sopivaa lukuvinkkilistaa.

Lukuvalmennus on suunnattu kaikenlaisille lukijoille. Sen tavoitteena on luoda lukuvinkkilista sellaisista kirjoista, joita valmennettava ei ole lukenut ja jotka häntä kiinnostaisivat. Ennen listan luomista kartoitetaan tarpeet: onko tarkoitus tutustua uuteen kirjallisuuden lajiin, aihepiiriin tai tiettyyn aikakauteen? Kyselyssä kartoitetaan myös millaisia kirjoja valmennettava ei haluaisi lukea ja miten hän yleensä lukee.

Luen itse tällä hetkellä mielestäni melko monipuolisesti kaikenlaista kirjallisuutta, mutta lukuunottamatta muutamia viime vuosia on kotimaisen kirjallisuuden tuntemukseni melkoisen huono. Niinpä pyysin kirjalistaa ennen vuotta 2000 ilmestyneistä kotimaisista romaaneista, jotka "eivät olisi liian ankeita". Genrerajoituksia en listalle antanut.

Kotilan koottua listan sovittelimme jonkin aikaa aikataulujamme yhteen ja myöhästyneestä junasta huolimatta sain luovittua tieni Kallion kirjastoon. Tapaaminen toteutettiin kirjaston kellarikerroksessa, josta löytyy kokoussalinakin toimiva Suomen Dekkariseuran Dekkarikirjasto. Hämyisän huoneen pöydälle oli tuotu hurja määrä kirjoja, joita ryhdyimme seuraavaksi käymään Kotilan kanssa läpi.


Reilun tunnin ajan Kotila esitteli minulle kirjoja, avasi niiden taustoja ja perusteli, miksi oli valinnut juuri nämä romaanit. Valitut kirjat oli myös löyhästi ryhmitelty erilaisiin kategorioihin, kuten Klassikkoja, joihin voi palata kerta toisensa jälkeen ja Pienen yhteisön kuvauksia. Ilokseni huomasin, että ainoastaan kaksi kirjaa esille nostetuista noin muutamasta kymmenestä oli sellaisia, jotka olen lukenut. Waltarin Sinuhe egyptiläisestä jopa muistin jotain, mutta noin kahdeksasluokkalaisena luettu Tove Janssonin Kunniallinen petkuttaja ansaitsisi kyllä uudestaan lukemisen.

Listalta löytyivät seuraavat teokset, lueteltuina tässä siinä järjestyksessä kuin ne minulle annetussa listassa ovat.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (1962)
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen (1945)
Daniel Katz: Kun isoisä Suomeen hiihti (1969)
Antti Tuuri: Pohjanmaa (1982)
Veikko Huovinen: Kolme viiksiniekkaa (sis. teokset Veitikka, Joe-setä, Pietari Suuri hatun polki)
Irja Rane: Naurava neitsyt (1996)
Juha Ruusuvuori: Kaniikki lupus (1993)
Eeva Joenpelto: Tuomari Müller, hieno mies (1994)
Hannu Raittila: Ei minulta mitään puutu (1998)
Hannu Salama: Juhannustanssit (1964)
Orvokko Autio: Viistotaival (1980), Kotipesä (1982) ja Merkki päällä (1985)
Juhani Kellosalo: Hanneksen evankeliumi (1994)
Pirkko Saisio: Pienin yhteinen jaettava (1998)
Harri Sirola: Abiturientti (1980)
Riitta Vartti: Taifuunivuosi (1998)
Tove Jansson: Kunniallinen petkuttaja (1982)
Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)
Staffan Bruun: Ajatolla Veikko (1995)
Paul-Erik Haataja: Rosvo ja poliisi (1996)
Outi Pakkanen: Tarjoilija, pyyhkikää taulu (1986)
Eeva Tenhunen: Mustat kalat (1964)

Mainion tapaamisen jälkeen sain napata mukaani haluamani kirjat. Periaatteessa olisin voinut ottaa vaikka kaikki, mutta järki ehti mukaan ja nappasin laukkuun vain viisi kirjaa sekä Kotilan paikalle tuoman Aino Kallaksen Sudenmorsiamen, jonka hän oli huomannut olevan minulla lukematta Osuuskummajaisten sadan merkittävän spefiteoksen listalla. Mukaan lähtivät siis Katz, Rane, Tenhunen, Ruusuvuori ja Jansson (listalla lihavoituina).

Pöly ihmetteli että taasko tänne tuotiin jotain kirjoja.

Vielä en kirjoja ehtinyt tietystikään lukea, mutta kuvausten perusteella veikkaan osumia tulleen. Kotila muistutti suositusten toki olevan aina subjektiivisia, mutta suositteleminen jollain toisella tavalla olisi varmasti harvinaisen hankalaa. Omaan kirjalistaani olen joka tapauksessa hyvin tyytyväinen, samoin koko palveluun.

Lisää tietoa Kallion kirjaston lukuvalmennuksesta löytyy täältä, Itäkeskuksen kirjaston lukuvalmennuksesta puolestaan täältä. Lukuvalmennukseen päästäkseen ei myöskään tarvitse asua HelMet-alueella, sillä vinkkaus voidaan tosiaan tehdä myös sähköpostitse. Suosittelen lämpimästi.

21 kommenttia:

  1. Mahtava juttu! Miekin haluan kyllä varata ajan, olisi niin kiinnostava saada vinkkejä kirjoista, jotka minun kannattaisi lukea mutta joita en tajua etsiä. Olen lukenut listaltasi kahdeksan kirjaa, yksi on kesken ja yksi on tänä keväänä luvassa vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, Hanna! Ja vau, oletpa lukenut näistä monta!

      Poista
  2. Katz ja Tenhunen ovat molemmat erinomaisia, ja Ranenkin kirjasta taisin ihan pitää silloin joskus, vaikkei se vahvoja mielikuvia jättänytkään.
    Pöydälle jääneet ovat sen sijaan pääasiassa lukemattomia, Huovisen Veitikan olen lukenut (ja Huovista noin yleensä toki kehtaa suositella).

    Kiinnostava palvelu joka tapauksessa, just nyt on ihan tarpeeksi vaan kirjoja luettavana etten nyt taida itse kuitenkaan kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hdcanis! Katzista ajattelin ehkä aloittaa, saa nähdä. Lukuvinkeistä taitaa yleensä tosiaan olla runsaudenpula, mutta eipähän lopu kesken.

      Poista
  3. Aivan mahtavan kuuloinen palvelu! Olisipa Oulussakin tämmöinen, kokeilisin taatusti. :) Mustat kalat onkin hyvä, luin sen juuri ja pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, kannattaa toivoa! Tai ensi hätään osallistua sähköpostin kautta, sekin onnistuu. Mustia kaloja odotellessa, sitä on kovasti kehuttu.

      Poista
  4. Kuulostaa upealta! o.o; Ja hei, tuo Kunniallinen petkuttaja oli ainakin musta ihan tosi hyvä, kiva että sait sen mukaasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Maukka! Kunniallisen petkuttajan olen tosiaan lukenut kasiluokkalaisena, mutta veikkaan että suurin osa kirjasta on mennyt iloisesti ohi.

      Poista
  5. Vaikuttaa hyvältä idealta ja palvelulta tuollainen. Komean listan sait. Minuu kiinnostaa muuten erityisesti mietteesi Nauravasta neitsyestä. Muistan sen kuhinan sen ilmestyessä, mutta itse en jostain syystä koskaan kirjasta innostunut. En muista miksi, mutta en siis ole sitä siksi lukenut.

    Pöly on ihan selkeästi aikeissa kaataa koko kirjapinon! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio oli, Elegia! Nauravaa neitsyttä odotan nyt itsekin, tai siis sen lukemista. Katsotaan kuinka käy.

      Pöly halusi välttämättä kuvaan!

      Poista
  6. Lukuvalmennus kuulostaa mainiolta. Hienoa, että suositukset tarjoiltiin perustelujen kera eikä vain lykätty kirjalistaa käteen.

    Valitsemistasi kirjoista olen lukenut Janssonin ja Ranen kirjat. Muistan pitäneeni Nauravasta neitsyestä ihan todella paljon aikoinaan: se oli ihan omanlaisensa ja vahva tunnelmaltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä monipuolinen lista selostuksineen, Liisa! Ja kiva kuulla Ranesta, sitä odotan kovastl.

      Poista
  7. Hurjan ihanalta kuulostava palvelu! Etenkin tuo, että listan läpikäymiseen oli varattu noin paljon aikaa :)

    Listalta olen lukenut ainoastaa TPA:n, jota rakastin sekä Juhannustanssit, josta en muista enää mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itse positiivisesti yllättynyt siihen varatusta ajasta, Maija, mahtava juttu. TPA on minulla tosiaan lukematta, mutta aion tarttua siihen tämän vuoden aikana.

      Poista
  8. Kuulostaapa hauskalta idealta! :-D Mä olen ajatellut, että noi sopii vain niille, jotka ei muuten löydä luettavaa, mutta ihana kuulla, että myös himolukijat ovat tervetulleita. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kiva juttu, Reeta! Ja oli huikeaa kun oikeasti kirjoista tietävä ja välittävä kertoo niistä. :)

      Poista
  9. Multa meni tämä lukuvalmentaja-pöhinä aikanaan ihan täysin ohi, mutta palvelu kuulostaa kerrassaan mainiolta. Ei siinä etteikö luettavaa löytyisi muutenkin, mutta taidan ihan kokemuksen vuoksi haastaa itseni lukuvalmennukseen tänä vuonna! Lisää kulttuurikuntoa ja silleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti Noora! Lukemisen löytymisessä ei ole ongelmaa täälläkään, mutta uutta perspektiiviä se tarjosi. Kulttuurikunto nousuun!

      Poista
  10. Onpa mielenkiintoista - kiitos infosta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...