tiistai 28. lokakuuta 2014

Ilkka Hanski, Ilkka Niiniluoto ja Ilari Hetemäki (toim.): Kaikki evoluutiosta

Elävä fossiili tässä moi.

Ilkka Hanskin, Ilkka Niiniluodon ja Ilari Hetemäen toimittama Kaikki evoluutiosta (Gaudeamus, 2009) tarttui kirjastosta vaihteeksi mukaan satunnaisotannalla. Teos on julkaistu vuonna 2009 evoluutio-teemaisten Tieteen päivien yhteydessä ja siinä on koottu yhteen kymmenien kirjoittajien tekstejä. Biologinen evoluutio on kirjassa vain yhdessä osassa, sillä käsittelyyn päätyvät myös Ihminen ja kulttuurin evoluutio sekä Tulevaisuus.

Aivoja verrataan liian usein tietokoneeseen, jossa johdot ja piirit pysyvät samanlaisina ja vain ohjelmistot muuttuvat. Auvotietokoneessa muokkautuu kuitenkin myös kovalevyn rauta. Ihminen voi muuttaa aivojensa piirejä toimimalla, aistimalla ja ajattelemalla. (Riitta Hari: Muuttuuko mieli, muovautuvatko aivot?)

Kirjan ensimmäinen osio, Evoluutio luonnossa, jaksoi kiinnostaa ja ilahduttaa eniten, sillä töissä opetan tällä hetkellä lukion biologian ensimmäistä kurssia jossa asiaa käsitellään. Muiden tekstien kohdalla huomasin sitten hieman väsyväni, sillä tekstin kiitettävästä helppotajuisuudesta esimerkiksi oikeuden evoluutio tai globalisaatio ei jaksanut kiinnostaa niin paljon. Harmi. Tapahtui sitä innostumista silti niissä muissakin osissa. Esimerkiksi kielen evoluutio oli kiinnostavaa, samoin aivojen muotoutuminen teknologian kehittyessä.

Luonnonvalinta etsii tehokkaita ratkaisuja eliöiden kohtaamiin ongelmiin, eikä älykkyys suinkaan ole aina paras ratkaisu, aivotoiminta kun kuluttaa runsaasti energiaa. Niinpä älykkyyttä, kuten muitakin ominaisuuksia, puretaan tarpeen tullen pois: tiaisten hippokampuksen on osoitettu pienenevän aina pesinnän alkaessa, kun talvisia ruokakätköjä ei enää tarvitse muistaa. (Hanna Kokko: Mitä jokaisen tulisi tietää evoluutiosta?)

Kirjoittajia täytyy joka tapauksessa kiitellä siitä, että vaikka tekstissä pomppii HOX-geenejä ja muita jännittävyyksiä, on juttu silti mielestäni luettavaa. Toki katselen kirjaa humanistiluonnontieteilijän lasien läpi, mutta sanottakoon nyt vaikka niin että voisi siinä tieteen popularisoinnissa onnistua paljon huonomminkin.

Tulevaisuudessa talouden perustana voivat olla ajattelu ja haaveilu. Myös silloin on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että talouden mekanismit eivät tuota eriarvoisuutta, aiheuta konflikteja tai latista elämää. (Juha Sihvola: Tulevaisuuden evoluutio)

Kaikki evoluutiosta on joka tapauksessa laadukas tietoteos, jonka kieli tuntui ymmärrettävältä ja asia relevantilta. Evoluutiota käsitellään monipuolisesti eri näkökannoilta ja täten houkuttaa lukijoiksi ehkä muitakin kuin tietojaan päivitteleviä luonnontieteilijöitä. Jos haluaa kuitenkin päivittää tietoaan evoluutioteoriasta, suosittelen lämpimästi tutustumaan ainakin kirjan ensimmäiseen osioon.

Ja oppi tässä uuttakin. Tai ehkä asia on jossain vaiheessa opintoja tullut ilmi, mutta nyt vasta tajusin että kaikki nisäkkäät ihmistä lukuunottamatta voivat hengittää niellessään. Aikamoista.

Ilkka Hansi, Ilkka Niiniluoto ja Ilari Hetemäki (toim.): Kaikki evoluutiosta
Gaudeamus, 2009. 259 s.
Kansi: Jukka Aalto / Armadillo Graphics

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä kirjalta, kirjan nimen lupausta on vaikeata täyttää.
    Luin erään scifi-kirjan (Lemin Voittamaton), jossa koneet olivat "kehittyneet" evoluution myötä yksinkertaisiksi kiteiksi, jotka tarpeen tullen kokoontuivat yhteen, ja älykkyys oli hajautettua. Evoluutio ei tosian aina takaa älykkyyttä, kuten toteat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä Jokke, Lemiin onkin pitänyt tutustua. Evoluutiossa on hienoa se sattuman ja suunnittelemattomuuden, mutta silti kelpoisuuden määrittämä hengissäselviäminen. Kyllä tähän kirjaan kannattaa tutustua, edes selailemalla.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...