Massiivinen O saa aikaan huimauskohtauksia
Miki Liukkosen O on järkäle. Sähköisessä muodossa sen kokoa ei voi hahmottaa fyysisesti, massiivisuudesta kertoi vain hyvin hitaasti kasvava prosenttiluku lukusovellukseni oikeassa yläkulmassa. Kirja kurottaa moneen suuntaan ja sen tarinaan nivoutuvat niin nuorten miesten uimajoukkue, mystiset huimauskohtaukset Meilahdessa, Nikola Teslan kokeet, liukumäet, tanskalainen teatteriryhmä, kokeelliset huumeet, espanjalainen haiseva ranta kuin aika moni muukin asia. Kerronta kiertää kehää, nousee, laskee ja keriytyy itsensä ympärille hajotakseen taas tangentteina jonnekin muualle. Yksinkertaisesti sanottuna informaatioähkyinen O oli minulle uuvuttava lukukokemus.
Todettakoon aluksi silti muutamia hyviä asioita. Liukkonen kirjoittaa välillä hengästyttävän kauniita ja osuvia kielikuvia. Aikapoimut ja kollektiiviset déjà vut olivat aiheina kiinnostavia ja niissä oli paljon potentiaalia vaikka mihin. Lisäksi näin laajan, moniäänisen ja lähes 900-sivuisen teoksen kirjoittaminen on ollut sen verran suuri työ, että nostan sille hattua.
Toisaalta hyvätkin kielikuvat hukkuvat sinne massaan, etenkin jos niitä on useampi samassa virkkeessä. Moniulotteisuus tuo tarinaan erilaisia näkökulmia, mutta jos tarina hajoaa liian laajalle en ainakaan minä jaksanut jatkuvasti keskittyä siihen että kuka nyt puhuu ja missä suhteessa hän on kaikkiin muihin esiteltyihin henkilöihin. Romaanin laaja pituus ei myöskään ole synti itsessään, mutta itse olisin kaivannut hieman tiivistämistä ja fokusointia.
Lisäksi tässä teoksessa oli todella suuri määrä eri tavoin ällöttäviä kohtauksia. Minä haen lukukokemuksestani nautintoa sanoista, mutta ruumiiden tökkiminen kepeillä tai jalkasilsan yksityiskohtainen kuvaaminen eivät tuoneet sitä minulle, olivat ne sitten vaikka kuinka hienosti sanoitettuja.
Pikaisen Goodreads-selailun perusteella uskallan todeta, että kirja on sellainen joka joko ihastuttaa tai jättää kylmäksi. Tai oikeastaan vaikuttaa siltä, että moni tämän lukenut on ollut sitä mieltä, että tämä on kerrassaan mainio. Tämä selittynee ehkä myös sillä, että moni saattaa olla niin fiksu että jättää näin pitkän kirjan kesken, jos se ei nappaa. Minä myönnän hyytyneeni vähän jo henkilöluettelon kohdalla ja satunnaisia innostumisen hetkiä lukuunottamatta tämä oli minulle enemmän liikunnanopettajan ankaran katseen alla suoritettu Cooperin testi kuin leppoisa metsälenkkeily. Omapa on sinnikkyyteni.
Jos aiot tähän kirjaan kuitenkin tarttua, suosittelen paperiversiota. Lähinnä siksi, että ainakin omassa lukusovelluksessani tai minun sorminäppäryyteni puutteen vuoksi alaviitteiden tarkistaminen oli kammottavan hankalaa ja kirjan kokonaishahmottaminenkin olisi varmaan ollut fyysisessä muodossa helpompaa.
Viime vuoden Helmet-haasteessa luin tämän kohtaan kirjassa on yksivärinen kansi.
Miki Liukkonen: O
WSOY, 2017. 859 s.
Hmmm... Olen pikkuisen kartellut Liukkosen kirjaa. Rakastan järkäleitä, mutta minun pitää päästä uppoutumaan ja löytää oikea "flow" (mikä tuolle on suomenkielinen hyvä vastine?) Jotenkin tuntuu, että tämä voisi mennä töksähtelyksi ja hämmennykseksi...
VastaaPoistaJos tähän aiot tarttua, niin suosittelen kyllä lukurauhan varaamista. Järkäleistä tykkään itsekin, mutta tämä oli turhan rosoinen omaan makuuni. :)
PoistaTämä kirja on majaillut mun kirjahyllyssä kohta kaksi vuotta, mutta en ole saanut kannustettua itseäni lukemaan sitä. Tavallaan se vähän polttelee, enkä haluaisi omistamaani kirjaa lukematta jättämään, mutta toisaalta teoksen kaikenlainen runsaus hengästyttää jo etukäteen. Eikä tuo jalkasilsa ainakaan lisää kiinnostusta :D Mutta ehkä vielä joskus.
VastaaPoistaKannattaa odotella oikeaa hetkeä (tai sitten muiluttaa kirja jollekulle lainaan ja unohtaa kysellä sitä takaisin)! Toisaalta tätä on kyllä myös tosi moni kehunut, että kannattaa kokeilla itse lähteekö rullaamaan vaiko ei. :)
Poista