Liekö se tämä omituinen aika vai mikä, mutta äänikirjakuuntelutapani ovat heittäneet häränpyllyä sekä nyt että viime keväänä. Viime kevään käytin ahmien vähänkin kiinnostavanoloisia chick lit -kirjoja äänikirjapalvelun englanninkielisestä valikoimasta ja nyt siirryin tosiaan trillereihin.
Omituista siitä tekee se, että en oikeastaan yleensä pidä trillereistä enkä siis juurikaan lue niitä. Eräs blogikollega ehdotti tähän vastaukseksi, että epävarmoina aikoina on miellyttävää uppoutua kirjoihin, joissa tarjotaan lopulta jonkinlainen selkeä vastaus tai päätös tilanteelle. Tämä ei ole yhtään pöllömpi tulkinta, sillä onhan se mukavaa että jotkin asiat menevät elämässä, edessä fiktiivisessä sellaisessa, nätisti nippuun.
Teoksista tuorein, Martta Kaukosen Terapiassa (WSOY, 2021) oli näistä nyt kuuntelemistani trillereistä suosikkini. Psykologisen trillerin juoni on niin monisyinen, että sen tiivistäminen on hankalaa enkä halua spoilata olennaisia käänteitä. Keskiössä on joka tapauksessa parikymppinen Ira, joka tahtoo aloittaa terapiasuhteen tv:stä tutun julkkispsykoterapeutti Clarissan kanssa. Kaukonen pyörittää tiivistunnelmaista juonta neljän kertojahahmon voimin, ja kääntää asetelman päälaelleen heti, kun luulin olevani asioista perillä. Käänteitä olisi ehkä omaan makuuni voinut olla jopa hieman vähemmän, mutta tylsää ei ainakaan tullut.
Tapahtumat ja teemat ovat kuitenkin raskaita (sv: pedofilia, itsemurha) ja tekivät kirjasta siksi paikoin haastavan kuunneltavan. Joka tapauksessa Terapiassa toimi oivallisesti äänikirjana, sillä jokaiselle neljästä kertojasta oli oma lukijansa ja mutkikasta juonta oli siten helpompi seurata myös äänimuodossa.
Jatkoin kotimaisen parista tanskalaiseen trilleriin tarttuen pseudonyymin takaa kirjoittavan Anna Ekbergin Uskottuun naiseen (Minerva, 2019; suom. Katarina Luoma). Teos löytyi lukupalveluun tallentamieni kirjojen loppupäästä, mutta oletan jonkun tätä teosta kehuneen kun sen olen listalleni lisännyt. Uskotussa naisessa pyöritellään kolmiodraamaa, jossa aviopari Christian ja Leonora alkavat käyttäytyä toisiaan kohden varsin murhanhimoisesti Leonoran saatua tietää Christianin suhteesta nuorempaan kollegaansa. Ihmiset pelaavat kylmästi toistensa tunteilla ja tapahtumat etenevät totuttuun tapaan nopeatempoisesti ja koukuttavasti.
Olettaisin myös tämän teoksen olevan genressään varsin mainio yksilö ja se onkin kerännyt esimerkiksi Goodreadsissa varsin kiittäviä arvioita. Itse kuitenkin aloin uupua loppua kohden, enkä ymmärtänyt miksi kolmiodraaman rinnalle oli kirjoitettu tarina siitä, kuinka tapausta tutkinut poliisi mukamas kertoi tapauksesta tyttärelleen aivan liian yksityiskohtaisesti.
Viimeiseksi matkasin vielä Ranskaan ja kuuntelin Pierre Lemaitren Petoksen hinnan (Minerva, 2019; suom. Kaila Holma). Tälle trillerille on ilmeisesti annettu palkintojakin, mutta minut se jätti kylmäksi. Onneksi Markus Bäckmanin lukemista oli sentään miellyttävä kuunnella, kun en sitten osannut jättää tätä keskenkään.
Petoksen hinnassa työttömäksi jäänyt, eläkeikää kohti kulkeva Alain Delambre kuulee ihmeekseen pääsevänsä työhaastatteluun. Haastattelu järjestetään roolileikkinä, jossa haastateltavat pääsevät esittämään panttivankitilanteessa kysymyksiä yrityksen toimihenkilöille, joiden työmoraalia halutaan kätevästi samalla testata. Homma on siis jo alussa alkaen melkoisen korkealentoista, mutta aivan uusiin sfääreihin homma lähtee, kun Alain kuulee työpaikan saajan olevan jo päätetty. Hän on nimittäin käyttänyt jo omansa ja osan tyttärensäkin omaisuudesta valmistautuessaan erikoiseen haastatteluun. Fiktion ei toki tarvitse mallintaa todellisuutta, mutta Lemaitre veti homman tässä teoksessa todella överiksi.
Ryhdyin tässä kolmikon kuunneltuani pohtimaan, että ehkäpä olen myös tottuneempi pohjoismaalaiseen trillerimeininkiin ja vauhdikkaat takaa-ajot Pariisin kaduilla saati epämääräiset rahasotkut eivät niin vakuuttaneet tai innostaneet. Että antakaa mieluummin niitä iänikuisia kolmiodraamoja ja jätetään kansainväliset öljy-yhtiöt ja sen sellaiset muille. Toisaalta tämän kolmikon jälkeen oli myös virkistävää kuunnella taas omalle mukavuusalueelle asettuvaa kirjallisuutta, joten syrjähyppy trillereihin saattoi olla myös hyödyllinen.
Nuivasta suhtautumisestani huolimatta saa kuitenkin vinkata hyviä trillereitä! Ties vaikka kaipaisin tällaista genrehyppelyä toistekin.
Joskus on hyvä mennä mukavuusalueen ulkopuolelle. :) Minä tykkään trillereistä, tässä olikin monta hyvää vinkkiä.
VastaaPoistaNäinhän se on! Kiva, jos löytyi sulle uutta luettavaa!
PoistaVoi että, menin ja palautin tuon Terapiassa -kirjan ku en muka ehtinyt lukea. Nyt se alkoi uudelleen houkuttaa, vaan täytyypä pistää kuunteluun, kirjastojono on siihen todella pitkä!
VastaaPoistaNo hitsi, Tuulia! Genressään tämä olo oman epäpätevän arvioni mukaan oikein pätevä, joten psykologisten trillerien ystävälle kyllä suosittelen. Oli kyllä äänikirjanakin tosi hyvä, joten mainiota jos maistuu silläkin tavalla!
PoistaNyt suosittelen sinulle Kirsin Book Clubin tuoretta podcastia, jossa Martta Kaukonen on vieraanani. Minustakin Terapiassa oli erittäin onnistunut jännäri. Martta kertoi, että hän luki usean vuoden ajan vain psykologisia trillereitä, jotta genren lainalaisuudet tulivat tutuiksi. Muuta en osaa sinulle suositella, sillä nämä eivät tavallisesti ole minunkaan juttuni.
VastaaPoistaVielä lisäys: noi sun munkkisi ovat todella herkullisen näköisiä! Jos kulho olisi täällä, söisin ainakin kolme!
VastaaPoistaTerapiassa on ainoa näistä minulle tuttu ja sen kuuntelinkin tässä aiemmin keväällä. Ihan ok, viimeiset pari tuntia suorastaan loistava. Ahdistanut ei kyllä yhtään, mutta ei mua yleensäkään. Neljä kertojaa toimi hyvin, voisivat useamminkin jakaa lukijat päärooleittain, se elävöittää kummasti. Kuuntelin hiljattain englanniksi kirjan, jossa oli 7 lukijaa ja sekin toimi loistavasti.
VastaaPoistaOlen itsekin lukenut kaikki nämä 3 teosta, ja suosikkini näistä on Lemaitre. Kaukosen Terapiassa vaatii minulta toisen lukuhetken, ja Ekbergin teos oli joka suhteessa ok, mutta tässä trilogiassa kolmas, Afrikkaan sijoittuva kirja (jota käsittelin juuri) kolahti eniten.
VastaaPoistaMusta tuo on hyvä teoria, että välillä sitä kaipaa luettavaa, jossa asiat saavat selkeän päätöksen, the end. Kuuntelen parhaillaan myös tuota Terapiassa -kirjaa, tosin olen lukenut sitä lähinnä iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja minulla on ollut paha tapa nukahtaa kesken kaiken. Mutta en valita, minulle on vain plussaa, jos kirja toimii myös tainnuttimena!
VastaaPoistaMinä taas tykkään trillereistä, mutta en pelkästään jaksaisi niitä lukea. Tai joskus tulee kausia, kun niitä oikein ahmii eikä oikein edes halua muuta lukea. Onneksi voi kuunnella itseään ja lukea mitä kulloinkin haluaa. :D
VastaaPoistaOlen tuosta Martta Kaukosen romaanista lukenut jonkin verran blogeista ja se on alkanut kiinnostaa todella paljon! Pieni toivonkipinä elää, että ehkä tänä vuonna vihdoin pääsisi suomalaisten kirjojen äärelle Suomeen.
Anna Ekbergiä en ole lukenut eikä ainakaan tuon Uskotun naisen kuvaus vakuuta. Pierre Lemaitrelta olen lukenut muutaman kirjan ja lisääkin olen aikeissa lukea. Petoksen hinta vaikuttaa kiinnostavalta, mutta toisaalta en oikein innostu liiallisesta vauhdista enkä takaa-ajoista. Tulee burn out :D Tykkään siis hieman “hitaista” trillereistä, ei siis äksöniä minulle.
Kiva postaus, kiitos tästä. Tuo Terapiassa kirja on minulle ihan outo, en ole sattunut törmäämään siihen missään. Sen sijaan Pierre Lemaitrelta olen lukenut yhden kirjan Verihäät, joka oli varmasti yksi parhaimmista psykologisista trillereistä, mitä olen lukenut. - Kirjoitin just Anun blogiin, että en ole lukenut yhtään Anita Ekbergia, mutta nyt kun tarkistin asian, niin huomasin että olen lukenut tuon Uskoton naisen. Luin sen pari vuotta sitten ja oli minulle ihan hyvä lukukokemus.
VastaaPoista